Κωδικός
10.FR.74
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

LIQUID RESIN ART A+B ΕΠΟΞΙΚΟ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΩΝ RESOLTECH (ΣΕΤ 1+0,5kg)

LIQUID RESIN ART A+B  ΕΠΟΞΙΚΟ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΩΝ RESOLTECH (ΣΕΤ 1+0,5kg)

Βασικά χαρακτηριστικά ρητίνης

  • Αυτοεπιπεδούμενημε φινίρισμα υψηλής στιλπνότητας
  • Χυτεύσεις πάχους από 1mm έως 15mm
  • Διαφανής και ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινιβολία
  • Εξάγει τον παγιδευμένο αέρα
  • Σκληρή και ανθεκτικη

Το Liquid Resin Art    είναι μια διάφανη εποξική ρητίνη που παρέχουν μια όμορφη, σκληρή, καθαρή & γυαλιστερή επιφάνεια πάγκους, τραπέζια, διακοσμητικά εφέ δαπέδου, έπιπλα & δημιουργικά έργα.
Το Liquid Resin Art    μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάχη από μόλις 1 mm έως 15mm δίνοντας άπειρες δυνατότητες κατασκευών σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως νομίσματα, θρυμματισμένο γυαλί, βότσαλα,καπάκια κτλ ..!
Αυτοεπιπεδούμενη ρητίνη η οποία όταν στεγνώσει αφήνει μια εκπληκτική ομαλή & γυαλιστερή επιφάνεια που δεν απαιτεί επιπέδωση, γυάλισμα ή περαιτέρω φινίρισμα. Εντούτοις, αν επιθυμείτε  να γυαλίσετε τη ρητίνη, για να αφαιρέσετε  γρατζουνιές ή για έξτρα φινίρισμα, το  Liquid Resin Art    είναι πολύ εύκολο να γυαλιστεί με γυαλόχαρτο και γυαλιστικές αλοιφές .
Ειδικά πρόσθετα μέσα στη ρητίνη συμβάλλουν στην αποβολή του παγιδευμένου αέρα μετά την ανάμειξη συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη εξαφάνισης φυσαλίδων με φλόγιστρο. Η προηγμένη σύνθεση «UV» του Liquid Resin Art   προσδίδει αντίσταση στο κιτρίνισμα σε σχέση με τις συμβατικές εποξικές ρητίνες

Συνιστώμενες χρήσεις

• Επιφάνειες τραπεζιών με εγκλωβισμένα αντικείμενα όπως καπάκια, κουμπιά, φελλοί, βότσαλα κ.λπ.

• Πάγκοι / Επιφάνειες Bar

• Επιπλα όπως ξύλινες επιφάνειες, θαλασσόξυλα κ.λπ.

• Δάπεδα με εγκλωβισμένα αντικείμενα ή ζωγραφισμένα

• Επικάλυψη Σουβέρ, φωτογραφιών, decoupage κ.λ.π

 

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Το Liquid Resin Art   έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολο στη χρήση ακόμα και για χρήστες με ελάχιστη/ μηδενική εμπειρία ώστε να επιτυγχάνουν ποιοτικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να εξοικειωθούν με τις παρακάτω πληροφορίες & να ακολουθούν σωστά τις οδηγίες, ιδίως ότι αφορά τις θερμοκρασίες εργασίας, τη ζύγιση & την ανάμιξη.Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα οφείλονται σχεδόν πάντα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή ακατάλληλη ζύγιση ή ανάμειξη.

 

Πριν ξεκινήσετε ...

 

Θερμοκρασία περιβάλλοντος                   

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιβάλλον με θερμοκρασίες μεταξύ 15-30°C. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνίσταται θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-25°C.

Μην χρησιμοποιείτε το Liquid Resin Art   σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C, γιατί το στέγνωμα θα καθυστερήσει πολύ ώστε η υγρασία του αέρα να απορροφηθεί από τη ρητίνη επηρεάζοντας τη διαύγεια και το φινίρισμα της επιφάνειας.

 

Υγρασία

Κατά τη διάρκεια στεγνώματος του Liquid Resin Art, αυτή μπορεί να απορροφήσει υγρασία από τον αέρα. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας αυτή η απορρόφηση μπορεί να επηρεάσει το φινίρισμα της επιφάνειας. Συνεπώς, αποφεύγετε να το εφαρμόζετε σε περιβάλλον με σχετική υγρασία 70% ή περισσότερο. Το φαινόμενο εντίνεται σημαντικά σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών όπου το στέγνωμα επιβραδύνεται & αφήνει τη μή σκληρυμένη ρητίνη εκτεθειμένη σε υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Προετοιμασία επιφάνειας

Το Liquid Resin Art   μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς από οποιαδήποτε υγρασία υπάρχει στην επιφάνεια επάνω στην οποία εφαρμόζεται.Πρέπει η επιφάνεια στην οποία εφαρμόζετα να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή και σταθερή. Ιδιαίτερα δουλεύοντας με φυσικά υλικά όπως ξύλο,φελλό ή σκυρόδεμα που περιέχουν αρκετή υγρασία. Όταν εργάζεστε με ξυλεία που είναι είτε πρόσφατα πριονισμένη είτε προέρχεται από υγρό περιβάλλον (θαλασσόξυλα) είναι απαραίτητο να στεγνώσει καλά (αυτό μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες σε εσωτερικό χώρο) πριν τη χρήση. Αν το ξύλο δεν είναι σωστά αποξηραμένο & σταθεροποιημένο μπορεί να αντιδράσει με τη ρητίνη και να παραμορφωθεί .

 

Στρώση στεγανοποίησης - Απαιτείται για όλες τις πορώδεις επιφάνειες
Όταν εργάζεστε με πορώδη υποστρώματα (ξύλο, σκυρόδεμα ή κεραμικά) συνίσταται να σφραγίζετε πρώτα το υπόστρωμα με λεπτή στρώση του Liquid Resin Art  , ώστε να βελτιωθεί η επιπεδότητα του τελικού αποτελέσματος. Το στρώμα στεγανοποίησης πρέπει να σκληρύνει πλήρως & μετά να «γυαλοχαρταριστεί» πριν προχωρήσετε.


Ενσωμάτωση – Εγκλωβισμός αντικειμένων
Οποιαδήποτε υλικά πρόκειται να ενσωματωθούν μέσα στη ρητίνη, όπως νομίσματα, φύλλα κλπ. πρέπει να είναι τελείως στεγνά. Πορώδη αντικείμενα (απορροφούν ρητίνη), πρέπει πρώτα να σφραγιστούν με λεπτή στρώση Liquid Resin Art   & μετά να στεγνώσουν πλήρως πριν προχωρήσετε.


Χρόνος σκλήρυνσης
Το Liquid Resin Art   χρειάζεται αρκετές ημέρες για να φτάσει σε πλήρη σκληρότητα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η επιφάνεια θα γίνει ξηρή σε 24 ώρες. Τις πρώτες 24 ωρες είναι απαραίτητο να κρατάτε την επιφάνεια μακριά από σκόνη & βρωμιά. Για μικρά έργα απλά καλύψτε την επιφάνεια με καθαρό δοχείο. Για μεγάλα έργα (δαπέδα), θα πρέπει να περιορίσετε τη σκόνη στον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόλις η επιφάνεια γίνει στεγνή-στην-αφή είναι λιγότερο επιρρεπής στη σκόνη, αλλά είναι ακόμα αρκετά μαλακή & πρέπει να αποφύγετε να την αγγίζετε. Ο χρόνος τελικής σκλήρυνσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε θερμοκρασία 25°C, περιμένετε 48 ώρες πριν από τη χρήση της επιφάνειας αν & η σκληρότητα της ρητίνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για αρκετές ημέρες. Όπου είναι εφικτό, συνιστάται η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος ώστε να επιτευχθεί η πλήρης σκλήρυνση της ρητίνης πριν από την κανονική χρήση.

 

Παγιδευμένος αέρας - Απαιτείται θερμοπίστολο ή φλόγιστρο;

Η προηγμένη τεχνολογία του Liquid Resin Art  , αποβάλει τον αέρα που παγιδεύτηκε κατά την ανάμιξη & την χύτευση. Σε πολλές περιπτώσεις η ρητίνη θα εξαερωθεί σε μεγάλο βαθμό αφήνοντας ένα όμορφο φινίρισμα χωρίς φυσαλίδες. 5-10 λεπτά μετά την χύτευση, η ρητίνη αποβάλει τον παγιδευμένο αέρα. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος,η ανάμειξη, το πάχος χύτευσης και το υπόστρωμα προκαλούν την εμφάνιση παγιδευμένου αέρα (φυσαλίδες) μέσα στη ρητίνη. Μετά από περίπου 10 λεπτά, αν εξακολουθείτε να βλέπετε φυσαλίδες, περάστε απαλά πάνω απ’την επιφάνεια θερμοπίστολο ή φλόγιστρο φυσικού αερίου

 

Μέτρα ασφαλείας
Εργασία σε καλά αεριζόμενο χώρο. Να φοράτε κατάλληλα προστατευτικά γάντια και προστασία ματιών κάθε φορά που ζυγίζετε/ αναμιγνύετε/ χυτεύετε τη ρητίνη,. Μην αγγίζετε την επιφάνεια χωρίς γάντια μέχρι να σκληρύνει

 

Πόση ρητίνη;

Για στερεές επιφάνειες, είναι εύκολο να υπολογίσετε την ποσότητα ρητίνης που θα χρειαστεί να καλύψετε μια συγκεκριμένη περιοχή. Θα χρειαστείτε 1 κιλό ρητίνης ανά χιλιοστό πάχους για εμβαδό 1τ.μ.

1kg Liquid Resin Art   καλύπτει 1m2 πάχους 1mm

 

Αναλογία Ανάμιξης

2: 1 κατά βάρος

Η εποξική ρητίνη Liquid Resin Art   πρέπει να αναμιχθεί με τον εποξικό σκληρυντή σε αναλογία από 2 μέρη ρητίνης σε 1 μέρος σκληρυντικού κατά βάρος. Όταν εργάζεστε με εποξικές ρητίνες, είναι απαραίτητη η τήρηση των αναλογιών ανάμιξης. Λάθος αναλογία έχει ως αποτέλεσμα μερική μόνο σκλήρυνση του συστήματος. Ποτέ μην προσθέστε παραπάνω σκληρυντή ώστε να επιταχύνετε το χρόνο της ωρίμανσης. Τα εποξικά συστήματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Με ψηφιακή ζυγαριά μετρήστε με ακρίβεια τη ρητίνη & στη συνέχεια ζυγίστε την ανάλογη ποσότητα σκληρυντή. Προσπαθήστε να είστε ακριβείς (απόκλιση 1-2 γραμμάρια) ιδιαίτερα σε μικρότερα αναμιγνύει.

 

Οδηγίες ανάμιξης

Ζυγίστε σωστά αναλογία ρητίνης & σκληρυντή σε δοχείο με επίπεδο πάτο & αναμίξτε με ξυλάκι ανάδευσης. Αναδεύστε το μίγμα για 3 λεπτα, προσέχοντας να μη μείνει υλικό στα τοιχώματα & στον πάτο του δοχείο που να μην έχει ανακατευτεί. Μόλις τελειώσετε την ανάμιξη στο δοχείο, είναι καλή πρακτική η μεταφορά του μίγματος σε ένα 2ο, καθαρό δοχείο ανάμειξης. Επαναλάβετε ανάμιξη για άλλα 3 λεπτά χρησιμοποιώντας νέο ξυλάκι ανάμιξης. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσετε ποσότητα ρητίνης από τον πάτο του δοχείου που δεν έχει αναμιχθεί σωστά.

 

Χρόνος Δουλέματος του μίγματος

Από τη στιγμή που θα αναμίξετε τη ρητίνη και τον σκληρυντή έχετε στη διάθεσή σας 60 λεπτά για να εφαρμόσετε το προϊόν. Μετά το πέρας των 60 λεπτών, αρχίζει και αυξάνεται το ιξώδες του συστήματος, δηλαδή γίνεται πιο παχύρρεσυτο, και δεν είναι αυκολο στη χρήση.

 

Οδηγός βήμα προς βήμα περιγράφει τον πιο συνηθισμένο τρόπο εργασίας

 

Βήμα 1 – Στρώση στεγάνωσης

Αν η επιφάνεια όπου ρίχνετε το Liquid Resin Art   δεν είναι πορώδης πχ πλαστικά,μέταλλα, μάρμαρο τότε δεν χρειάζεται να την σφραγίσετε. Όμως για πορώδη υλικά όπως ξύλο, κεραμικά κτλ συνιστάται ιδιαίτερα η εφαρμογή μίας στρώσης στεγάνωσης πριν την κύρια χύτευση. Αναμείξτε περίπου 500g Liquid Resin Art   ανά τ.μ επιφάνειας που πρέπει να σφραγίσετε. Μην ανησυχείτε αν το μεγαλύτερο μέρος της ρητίνης φαίνεται να απορροφάται από το υπόστρωμα. αυτό είναι φυσιολογικό για το στεγανοποιητικό στρώμα.  Αφού σκληρύνει  το «στρώμα στεγανοποίησης» σε 24-48 ώρες προχωρήστε στο Βήμα 2.

 

Βήμα 2 - Προετοιμάστε την επίστρωση στεγανοποίησης για την επόμενη χύτευση

Για να  έχει τέλεια πρόσφυση το επόμενο στρώμα του Liquid Resin Art   πρέπει να τρίψετε την επιφάνεια του προηγούμενου στρώματος με γυαλόχαρτο (Ρ120)  ή λειαντικό σφουγγάρι.Έτσι θα λειανθούν και τυχόν σημεία όπου το πάχος της ρητίνης δεν είναι ομοιόμορφο, λόγω του ότι το υπόστρωμα απορρόφησε μέρος της 1ης στρώσης . Μην ανησυχείτε, η επιφάνεια θα φαίνεται χαραγμένη και το χρώμα θαμπό. Μόλις εφαρμόσετε το επόμενο στρώμα θα εξαφανιστεί το φαινόμενο

.

Βήμα 3 - Προσθήκη φραγμών

Για ρηχές χυτεύσεις 1 mm, εφαρμόστε τη ρητίνη χωρίς να φτιάξετε περιθώριο-τείχος γύρω γύρω από την επιφάνεια, γιατί η επιφανειακή τάση της ρητίνης είναι αρκετή ώστε να μην «τρέχει» στις άκρες. Για χυτεύσεις πάχους 2mm ή περισσότερο είναι απαραίτητη η συγκράτηση της ρητίνης στα άκρα της επιφάνειας για να αποφευχθεί η υπερβολική απορροή. Για μικρές επιφάνειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστική κολλητική ταινία για τείχος. Για μεγάλες επιφάνειες, φτιάξετε τείχος με χοντρό γυαλιστερό χαρτόνι μακέτας και πλαστικές ταινίες.Βεβαιωθείτε ότι έχετε μονώσει πάντου, πολύ καλά

.

Βήμα 4 - Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι επίπεδη

Το Liquid Resin Art   είναι αυτοεπιπεδούμενο αλλά πρέπει να διασφαλίσετε ότι η επιφάνεια είναι τελείως επίπεδη πριν τη χρήση.

 

Βήμα 5 - Η κύρια ροή

Εφαρμόστε το Liquid Resin Art  . Χρησιμοποιήστε μία σπάτουλα τη

διανομή της ρητίνης όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Μετά από περίπου 10 λεπτά, προσέξτε προσεκτικά την επιφάνεια της ρητίνης σας, άν υπάρχουν ακόμα φυσαλίδες αέρα χρησιμοποιήστε φλόγιστρο ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια της ρητίνης για την εξάλειψη τους. Μόλις είστε ευχαριστημένοι με την επιφάνεια, καλύψτε την για να αποτρέψετε την αερομεταφερόμενη σκόνη να προσγείωθεί στην επιφάνεια. Αφήστε την επιφάνεια να σκληρύνει πλήρως πριν το χειρισμό, περίπου 48 ώρες. Ωστόσο η επιφάνεια της ρητίνης θα συνεχίσει να σκληραίνει για μια περίοδο αρκετών ημερών. 

Περισσότερες Πληροφορίες
Βάρος 1.6500
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:LIQUID RESIN ART A+B ΕΠΟΞΙΚΟ ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΩΝ RESOLTECH (ΣΕΤ 1+0,5kg)
Η Βαθμολογία σας

Για την ρητίνη LIQUID RESIN ART Α

Διάβρωση/ερεθισμός του δέρματος, κατηγορία 1B
H314
Ευαισθητοποίηση του δέρματος, Κατηγορία 1
H317
Τοξικότητα στην αναπαραγωγή, κατηγορία 2
H361
Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον — οξύς κίνδυνος κατηγορίας 1
H400
Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον — Χρόνιος κίνδυνος, κατηγορίας 1
H410

Εικονογράμματα κινδύνου (CLP)

CORROSIVEdanger for healthHIGH DANGER FOR HEALTHDANGEROUS FOR THE ENVIRONMENT

Προειδοποιητική λέξη (CLP): Κίνδυνος
Επικίνδυνο περιεχόμενο: προϊόν αντιδράσεως:δις-φαινολο-Α-(επιχλωρυδρίνη), εποξυρητίνη (αριθμητικό μέσο μοριακό βάρος ≤ 700); Formaldehyde, polymer with (chloromethyl)oxirane and phenol; 4-νονυλφαινόλη, διακλαδισμένη; C13/C15-Alkylglycidylether

Δηλώσεις επικινδυνότητας (CLP):
H314 - Προκαλεί σοβαρά δερματικά εγκαύματα και οφθαλμικές βλάβες.

H317 - Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

H361 - Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στη γονιμότητα. Ύποπτο για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο..

H410 - Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Δηλώσεις προφυλάξεων (CLP):
P102 - Μακριά από παιδιά P270 - Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν

P301+P310 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ: Καλέστε αμέσως το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ή ένα γιατρό

P281 - Χρησιμοποιείτε μέσα ατομικής προστασίας όταν απαιτείται

P305+P351+P338 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ: Ξεπλύνετε προσεκτικά με νερό για αρκετά λεπτά. Εάν υπάρχουν φακοί επαφής, αφαιρέστε τους, εφόσον είναι εύκολο. Συνεχίστε να ξεπλένετε

P303+P361+P353 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ (ή με τα μαλλιά): Αφαιρέστε αμέσως όλα τα μολυσμένα ενδύματα. Ξεπλύνετε το δέρμα με νερό/στο ντους

P501 - Διάθεση του περιεχομένου/περιέκτη σε Фп хлйкь бхфь кбй п ресйЭкфзт фпх нб енбрпфеипэн уе чюсп ухллпгЮт ерйкйндэнщн Ю ейдйкюн брпвлЮфщн

Φράσεις EUH: EUH205 - Περιέχει εποξειδικές ενώσεις. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση

Για τον σκληρυντή LIQUID RESIN ART B

Οξεία τοξικότητα (από του στόματος), κατηγορία 4
H302
Οξεία τοξικότητα (εισπνοή:σκόνη,σταγονίδια) Κατηγορία 4
H332
Διάβρωση/ερεθισμός του δέρματος, κατηγορία 1B
H314
Ευαισθητοποίηση του δέρματος, Κατηγορία 1
H317
Επικίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον — Χρόνιος κίνδυνος, κατηγορίας 3
H412

Εικονογράμματα κινδύνου (CLP)

CORROSIVEdanger for health

Προειδοποιητική λέξη (CLP): Κίνδυνος


Επικίνδυνο περιεχόμενο: Propylidynetrimethanol, propoxylated, reaction products with ammonia; 3-αμινομεθυλο-3,5,5-τριμεθυλοκυκλοεξυλαμίνη; Bisphenol A polymer with 5-amino-1.3.3-trimethylcyclohexanemethanamine; βενζυλική αλκοόλ

Δηλώσεις επικινδυνότητας (CLP):


H302+H332 - Επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης ή σε περίπτωση εισπνοής

H314 - Προκαλεί σοβαρά δερματικά εγκαύματα και οφθαλμικές βλάβες.

H317 - Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση.

H412 - Επιβλαβές για τους υδρόβιους οργανισμούς, με μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Δηλώσεις προφυλάξεων (CLP)
:
P102 - Μακριά από παιδιά

P270 - Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε, όταν χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν

P271 - Να χρησιμοποιείται μόνο σε ανοικτό ή καλά αεριζόμενο χώρο P273 - Να αποφεύγεται η ελευθέρωση στο περιβάλλον

P281 - Χρησιμοποιείτε μέσα ατομικής προστασίας όταν απαιτείται

P301+P330+P331 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ: Ξεπλύνετε το στόμα. ΜΗΝ προκαλέσετε εμετό.

P304+P340 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΣΠΝΟΗΣ: Μεταφέρετε τον παθόντα στον καθαρό αέρα και αφήστε τον να ξεκουραστεί σε στάση που διευκολύνει την αναπνοή P303+P361+P353 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ (ή με τα μαλλιά): Αφαιρέστε αμέσως όλα τα μολυσμένα ενδύματα. Ξεπλύνετε το δέρμα με νερό/στο ντους P305+P351+P338 - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ: Ξεπλύνετε προσεκτικά με νερό για αρκετά λεπτά. Εάν υπάρχουν φακοί επαφής, αφαιρέστε τους, εφόσον είναι εύκολο. Συνεχίστε να ξεπλένετε

Γενικά μέτρα πρώτων βοηθειών:
Σε περίπτωση αμφιβολιών ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, καλέστε γιατρό. Μην χορηγήσετε ποτέ οτιδήποτε από το στόμα σε άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Μέτρα πρώτων βοηθειών μετά από εισπνοή:
Μεταφέρετε τον παθόντα στον καθαρό αέρα και αφήστε τον να ξεκουραστεί σε στάση που διευκολύνει την αναπνοή. Φροντίστε ο παθόντας να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Διακοπή της αναπνοής : τεχνητή αναπνοή ή παροχή οξυγόνου. Σε περίπτωση λιποθυμίας, τοποθετήστε τον παθόντα πλαγιασμένο σε θέση ανάρρωσης και συμβουλευτείτε γιατρό.

Μέτρα πρώτων βοηθειών μετά από επαφή με το δέρμα:
Πλύνετε τα μολυσμένα ενδύματα πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Αφαιρέστε τα μολυσμένα ρούχα, πλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό ή κάντε ντους (για 15 λεπτά) και ζητήστε συμβουλή γιατρού εάν είναι απαραίτητο. Εάν παρατηρηθεί ερεθισμός του δέρματος ή εμφανιστεί εξάνθημα: Συμβουλευθείτε/Επισκεφθείτε γιατρό.

Μέτρα πρώτων βοηθειών μετά από επαφή με τα μάτια:
Ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό. Εάν υπάρχουν φακοί επαφής, αφαιρέστε τους, εφόσον είναι εύκολο. Συνεχίστε να ξεπλένετε. Συνεχίστε να ξεπλένετε το μάτι με καθαρό νερό για 20-30 λεπτά, ανοίγοντας συχνά τα βλέφαρα. Εάν χρειαστεί συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο.

click here